Značky
Stolní sladidlo na bázi steviol-glykosidů s přírodním javorovým extraktem - alternativa k cukru na bázi steviol-glykosidů vhodná pro diabetiky, celiaky i fenylketonuriky k oslazení čaje a jiných teplých i studených nápojů a pokrmů. Bez řepného cukru, ale díky extraktu ze stévie násobně více sladivý při zachování glikemického indexu 25 a velmi nízké kalorické hodnotě.
Slazení od českého výrobce Vtrané Trade s.r.o. jsou alternativou pro všechny, kdo chtějí nahradit řepný cukr i umělá sladidla výrobkem, který je založen na vysoké sladivosti stévie sladké.
Základními surovinami sladidel a sirupů na bázi steviol-glykosidů jsou:
- stévie sladká
- fruktoza
- ovocno zeleninový koncentrát (přírodní barviva)
- přírodní extrakty, přírodní aroma
Stévie sladká
Bílý prášek - Steviol-glykosidy, je výtažek z rostliny Stevia Rebaudiana Bertoni, lidově stévie sladká. Původem z Jižní Ameriky, dnes se používá jako sladidlo na celém světě. Cení se kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Stévie se používá hlavně jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentraci může mít poněkud lékořicovou příchuť. Stévie jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá ke tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky. V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídavná látka do potravin pod označením E960. Výrobce pro své rodukty používá nejkvalitnější na trhu dostupnou stevii z USA.
Fruktoza
Fruktoza je tzv. jednoduchý cukr (monosacharid). Je to přírodní cukr, který se nachází ve všech druzích ovoce. Výrobce používá krystalickou práškovou fruktozu vysoké kvality.
Pozitiva fruktozy:
Je lehce stravitelná a v kombinaci se stévií vytváří pro organismus ideální variantu spotřeby cukrů. Má lahodnou chuť, kterou výrobce využil jako základ aby eliminoval pachuť, kterou se vyznačuje Stevie.
Negativa fruktozy:
Příliš mnoho fruktozy tělo ve svalech nestačí zpracovat jako zdroj energie a tato fruktoza končí v játrech, kde probíhá tzv. jaterní metabolismus fruktozy a může docházet k ukládání v játrech jako jaterní tuk.
Výsledek:
Stévie, kterou výrobce používá, je extrahována na koncentraci 300 x sladší než řepný cukr, proto spotřebitelé zkonzumují výrazně nižší množství sladidla oproti klasickému cukru a tím nezatěžují organismus a proto nedochází k ukládání jaterního tuku v játrech.
Ovocno-zeleninový koncentrát (přírodní barviva)
Přírodní barviva, která jsou rostlinného původu:
- červená - výtažek z červené řepy, mrkve, betakaroten
- modrá - slupky z červených hroznů
- zelená - chlorofil ze spiruliny a mořských řas
- žlutá - kurkuma, světlice barvířská a citron
- kuler - zkaramelizovaná fruktoza
Tato barviva jsou různě kombinována pro dosažení požadovaných odstínů sirupů a slazení.
Přírodní extrakty, přírodní aroma
Jsou zpracované rotlinné drogy (listy, plody, kořeny atp.). Výrobce používá tekuté v poměru mezi drogou s vyluhovadlem v poměru 1 ku 1.
Aromata jsou výhradně od osvědčených výrobců, kteří prokazatelně a pečlivě vybírají suroviny a nepoužívají konzervační látky ani suroviny s GMO. Aromata jsou vyrobena z přírodních kvalitních surovin, nikoliv z látek, které je napodobují.
Záruční doba
Zaruční doba je stanovena na 24 měsíců. Záruku zajišťuje hustota slazení i sirupů, která je tak vysoká, že nedovolí kvasinkám ani baktériím aby se v roztoku množily a proto není
potřeba konzervace ani pasterizace.
Výrobky jsou opatřené uzávěrem s membránou, která chrání výrobek před znehodnocením kvašením nebo jinými procesy, např. zplesnivěním. Díky membráně je výrobek v podstatě stále uzavřen i když je průběžně spotřebován.