Mate

Nic jiného nezachycuje duch argentinidad (argentiství) tak dobře jako příprava a konzumace mate, snad jediné kulturní činnosti, která prochází napříč etnickými, třídními a profesními hranicemi. Je to více než prostý šálek čaje nebo kávy. Mate je rituál, který se sdílí v rodině, mezi přáteli a spolupracovníky. Sdílení, to je to hlavní na mate.

Yerba mate jsou vysušené a nasekané listy Ilex paraguayensis, příbuzného běžné cesmíny (holly). Mate je známo také jako "paraguayský čaj". Komerční význam získalo během koloniální éry na plantážích jezuitských misí na horním toku Rio Paraná. Evropané ho rychle přijali za nápoj, oceňujíce jeho mnohé kvality. Rakouský jezuita Matin Dobrizhoffer napsal "mate způsobuje jemné pocení, zlepšuje chuť k jídlu, rychle reaguje proti únavě způsobené žhavým klimatem a zmírňuje hlad a žízeň."

Na rozdíl od jiných potravin a nápojů jižní Ameriky se mate nedostalo do Evropy. Po odchodu jezuitů v roce 1767 produkce mate poklesla. Od začátku 20. století se produkce mate dramaticky zvýšila.

Argentina je největší světový producent a spotřebitel mate. Argentinci spotřebují v průměru 5 kg mate ročně, což je více než čtyřnásobek jejich spotřeby kávy. V Uruguayi je spotřeba mate dvakrát vyšší než v Argentině. Mate je také oblíbené v části Chile, jižní Brazílii a Paraguay. Příprava mate je rituálem. V minulosti rodiny z horních tříd měli otroka nebo sluhu pouze pro přípravu a podávání mate. Dnes má jedna osoba zodpovědnost za naplnění mate (calebasa nebo jiná nádobka) téměř až po okraj yerbou, za zahřátí vody pod bod varu v pava (kotlík) a zalití yerby v nádobce. Mate se pije po malých doušcích pomocí bombilly, stříbrného brčka s rozšířenými dirkovitým filtrem na dolním konci, který zabraňuje lístkům vniknout do trubičky.

Nádobka může být jednoduchá calabasa stejně jako vyřezávaná dřevěná nádobka nebo velmi vyzdobený stříbrný muzeální kousek z 19. století. Bombilla má také mnoho podob. Může být z levného hliníku nebo stříbrná a zlatá s ozdobami. Tvar má dlouhý rovný nebo krátký zakřivený. Pro pití mate existují nepsané zákony. Hostitel (cebador) naleje pomalu vodu v blízkosti trubičky tak~aby bylo slyšet zašumění, jak se plní nádobka. Nádobka pak koluje ve směru hodinových ručiček v pořadí jak sedí lidé okolo stolu. Dobrý hostitel nechá mate kolovat bez výměny náplně. Každý společník vypije pokaždé celý obsah nádobky. Hostitel vám řekne když dopijete jednoduše "gracias".

V pití mate jsou značné regionální rozdíly. Od pamp na jih argentinci pijí amargo (hořké, bez cukru), zatímco na severu pijí mate dulce (sladké) s cukrem a yuyos (aromatická bylina). Puristé, kteří argumentují, že cukr ničí nádobku, mají na sladké mate zvláštní nádobky. Paraguajci pijí v suchém letním horku mate ledově vychlazené v podobě tereré.

Pozvání na mate je znamením, že vás lidé berou. Pozvání není možné odmítnout, přestože mate má zvláštní chuť a nezkušenému člověku připadá poprvé hořké a velmi horké. Při druhém nebo třetím kole se jak teplota tak hořkost zmírní. Je proti etiketě držet mate příliš dlouho než putuje dále do kola. Pití mate ale pravděpodobně neovlivní ani vaše zdraví ani finance přes Dobrizhofferovo varování:

"při nadměrném a hodiny trvajícím přijímání tohoto nápoje slábne žaludek a přichází nepřetržité nadýmání spolu s jinými nemocemi. Znal jsem mnoho Španělů, kteří neřekli deset slov aniž by se nenapili připraveného čaje. Tak jako v Evropě mnoho pijáků utopilo svůj majetek nezřízeným pitím vína a dalších jedovatých likérů, v jižní Americe není méně lidí, kteří propili své štěstí přijímáním paraguajské byliny."

Zásady přípravy mate:

  1. Naplňte nádobku s bombilou do 3/4 yerbou mate.
  2. Rukou jemně upěchujte mate tak, aby povrch mate byl ve sklonu jako bombilla.
  3. Dolejte teplou vodou do místa, kde je nejméně mate.
  4. Počkejte několik sekund a podejte mate stejným směrem.
  5. Udržujte mate v nádobce ve sklonu tak, aby na místě, kde není bombilla bylo suché. Vodu dolévejte na stále stejném místě.
  6. Držte bombillu ve stále stejné posici, dokud není yerba vyluhovaná.
  7. Když mate příliš zeslábne, otočte bombillou do protilehlého místa, kde není yerba tolik vyčerpaná.
  8. Dolévaná voda musí mít teplotu pod bodem varu, voda nesmí vřít.
  9. Udržujte konstantní teplotu vody, kterou doléváte.
Hostitel připravuje a nabízí mate. První doušky mate jsou opravdu silné, hořké a málo chutné. Povinností hostitele je vypít mate jako první tak, aby hosté měli lepší nápoj. Pokud chcete hostiteli pomoci nebo je to vážená osoba, nabídněte se, že budete pít mate první.

Desatero pití mate chimarrao:

  1. Mate se pije zásadně bez cukru. To je originální způsob jak mate pijí gauchové. Pokud se Vám zdá příliš hořké a chcete si ho osladit, pijte raději kávu nebo limonádu. Pamatujte: Mate se pije zásadně bez cukru.
  2. Mate všichni pijí z jedné calabasy a jednou bombillou. Neříkejte, že je mate nehygienické. Pokud se vám to zdá nehygienické, pijte raději limonádu nebo čaj.
  3. Nestěžujte si, že je mate příliš horké, pokus si ostatní nestěžují. Normální lidé ho v pohodě snášejí. Pokud nejste normální, vaše mínění je správné a těch ostatních chybné. Pokud si myslíte, že jste normální a mate je příliš horké, udělejte tohle: Jeďte do Paraguay, tam ho pijí studené.
  4. Nenechávejte si mate pro sebe. I když chamarrao se podobá dýmce míru, existují základní rozdíly. Zatímco kuřáci vdechují a vydechují kouř z dýmky, chimarrao je jiné. Pijte, dokud není kalabasa je prázdná.
  5. Když dopíjíte do dna, uslyšíte chrčivý zvuk. Nestyďte se za něj, tak je to správné. Vše je v pohodě, nikdo vás nebude mít za hrubce. Pít potichu je vhodné pro ty, co pijí limonádu brčkem nebo obrací sklenice s pivem dnem vzhůru.
  6. Nepromíchávejte kalabasu. Z kalabasy pijte tak, jak jste jí dostali. Míchání by mohlo vadit ostatním nebo tomu, kdo mate připravuje. Pokud kalabasu někdo zamíchá, stěžujte si. Proto nemíchejte, nemíchejte kalabasu a především nemíchejte kalabasu.
  7. Neměňte směr podávání mate, který sleduje hodinové ručičky. Kalabasa je z ruky do ruky stále ve stejném pořadí tak aby za každou cenu uzavřela kruh. Když čekáte, musíte počkat, až se k vám mate v kruhu vrátí. Nedávejte nikomu přednost, i kdyby to byla sebehezčí dívka.
  8. "Nespěte" s kalabasou v ruce. Existuje jen jeden způsob jak správně pít chimarrao: meditovat o věcech života. Můžete pít pomalu a přemýšlet. Můžete se nacházet v situaci, kdy se vám zdá, že kalabasa není kalabasa, ale opálená horká prsa té koketní dívky, kterou jste potkal na minulém mejdanu. Ale pít chimarrao v kruhu přátel je absolutně jiné. Podstatou není meditace, ale integrace. V kruhu mate mluvíte, diskutujete, smějete se, zapřísaháte se, jste součástí společnosti, ono sbratřuje. A ta účast vám nedovolí zapomenout na kalabasu v ruce. Mluvte, pijte a nezapomeňte, ostatní čekají.
  9. Nenechávejte majitele domu pít prvního, pokud si nemyslíte, že je sprostý, protože připravuje chimarrao a protože ho pije první. Dobře, pomyslete si, je nevychovaný. První doušek je první doušek a kdokoliv ho pije, dělá tím velkou laskavost.
  10. Neříkejte, že chamarrao způsobuje rakovinu jícnu, jako že by mohlo. Nebudete ale první, který poprvé pije mate a říká, že chimarrao je karcinogenní. Chcete~ai ocenit mate, které je vám nabízeno, pijte ho správným způsobem a zapomeňte na to, co se o něm říká. Pokud opravdu nemůžete, udělejte toto: pijte kolu, nebo ovocnou šťávu nebo něco takového.....

Přibližný obsah látek ve 100 gramů mate:

Energetická hodnota 28,8 kcal
Proteiny 3,1 g
Glycidy 3,3 g
Lipidy 0 g
Vláknina 0 g
Vitamín B1 0,55 mg
Vitamín B2 0,9 mg
Vitamín PP 3,15 mg
Draslík 302 mg
Měd' 0,3 mg
Hořčík 90 mg
Mangan 36,5 mg

Literatura

Bernhardson, W.: Argentina, Uruguay & Paraguay, Lonely Planet, 1996, 2nd edition, 758 stran, strany 90-91, celá první část.
Zásady pití mate: Návod na obalu Yerba Mate Elaborada. Nobleza Gaucha Despalillada noc hojas especialemente seleccionadas y estacionadas en su punto,justo.
Desatero pití mate nalezl Fernando na Internetu a při výuce španělštiny jsme ho přeložili do češtiny. Odkud jsou tyto zásady už nevíme. Na webu je možné najít více takových informací. Přibližný obsah látek ve 100 gramů mate:
obal Yerba mate Cruz de Malta. 
V této kategorii nejsou žádné produkty.