O čaji

očima majitele spol. Pangea Tea s.r.o. a zakladatele Růžové čajovny pana Milana Křivánka

Čaj, tak krátké slovo a tak dlouhá historie.

Tyto řádky Vám píši právě v době, kdy už je stoprocentně zřejmé, že lahodných čajových lístků ubývá. Je to zásluhou velice mrazivých zim, které v loňském a předloňském roce postihly nejednu čajovou plantáž. Osobně jsem viděl čajové zahrady, kde v dřívějších dobách sníh nikdy nenapadl. Celá řada čajových keřů tak pomrzla a bude trvat dalších pět let, než nové čajové keře dostatečně zesílí a vydají své bohatství.

Je až s podivem, jak je čaj nedoceněn. Nemyslím v tomto případě na jeho cenu (i když by si určitě také zasloužil lepší ocenění), ale na to, jak lidem od doby 2500 let před Kristem pomáhá na jejich cestě životem.  Jen pár příkladů:

Nebýt čajových lístků, tak by v dávné historii i nadále umírali lidé po statisících (především se jedná o místa, kde vznikala čajová kultura, v Číně a Indii). V těchto velice lidnatých zemích, se jen zřídka pila voda převařená a zbavená tak nežádoucích mikrobů. To, že lidé poznali, že čaj mnohem lépe chutná, když se přelije převařenou vodou, tím nevědomky zbavili kontaminovanou vodu všech nežádoucích potvůrek, tím začali pomaličku zachraňovat své vlastní životy. 

Za druhé světové války pronesl Sir Winston Churchill,  „Čaj je pro mé vojáky důležitější, než munice do zbraní“.  Zdá se to úsměvné prohlášení, ale je jisté, že v té době mělo toto prohlášení pro jeho vojáky veliký význam.

V době carských dynastií byl čaj považován za lék a mezi prostý lid se dostával jen velice obtížně. Nyní čaj bereme jako každodenní nápoj a kolikrát k němu ani nepřistupujeme tak, jak by si zasloužil. Ano, je to tou dnešní uspěchanou dobou a konzumním životem, který vedeme. Kdo má opravdu sílu se zastavit a uvědomit si hodnoty života, tak by měl mít i čas na vychutnání lahodného šálku čaje. 

Za dobu mé praxe se setkávám se stále se opakujícími dotazy, proto se na některé z nich pokusím v krátkosti odpovědět:

Jak vzniká vlastně černý čaj a jak se liší od čaje zeleného? Někdo se dokonce domnívá, že černý čaj se sbírá na jiných keřích  čajovníků. Pro snadné vysvětlení. Čajové lístky pro zelený a černý čaj se sklízí opravdu na stejných čajových keřích a jen zásluhou dalšího zpracování se ze zeleného čaje pak stává čaj černý. Černý čaj získá svou lahodnou chuť, vůni, barvu, tak zvanou fermentací (jednoduše řečeno, je to regulovaný kvasný proces neboli oxidace čajových lístků). Fermentační proces začíná ve velkých fermentačních místnostech. V těchto fermentačních místnostech jsou dlouhé a široké stoly, na které se nasypou pomačkané a narušené zelené čajové lístky. Ptáte se proč pomačkané a narušené čajové lístky? Je to jednoduše proto, že takto narušené čajové lístky ze své buněčné struktury uvolní na povrch lístku šťávu, která při samotné fermentaci změní typickou nahořklou chuť, na příjemnou vůni a lahodnou chuť typickou pro černé čaje.  Na fermentační stoly se většinou nanese 20 až 30cm vrstva těchto zelených pomačkaných lístků a po dobu dvou až tří hodin se nechají čajové lístky fermentovat / kvasit. Poté přichází proces sušení. Zde je už na výrobci, jaký druh sušení uzná za vhodný a jaký druh černého čaje hodlá vyrábět. Většina výrobců již suší černé čaje v obrovských otočných bubnech, pod kterými se topí, až čajové lístky ztratí veškerý obsah vody. Samozřejmě, že jakýkoliv obsah vody v čajových lístcích je nežádoucí, pro jeho trvanlivost a kvalitu Proto každý výrovce doporučuje krabičku s čajem uložit na suché a tmavé místo. U listového čaje, čajové lístky doporučuji nasypat do čajové dobře těsnící dózy (může být i skleněná, ale z tmavého skla).

Bohužel dřívější sušení na slunci je už takřka minulostí. Každoroční produkce a poptávka po čaji je rok od roku vyšší, proto se od tohoto procesu sušení upouští a nahrazuje jí proces sušení v elektrických nebo plynových pecích nebo zmiňovaných otočných bubnech. Jednou z technologií sušení je také sušení na obrovských ocelových sítech, které se umístí nad ohniště. Pak už je jen na velice pečlivé práci topiče, který pod čajové lístky přikládá nejčastěji borovicovým dřívím a dbá na správný proces sušení. Nemusím zde vůbec podotýkat, jak je jednoduché čajové lístky připálit a tak čaj zcela znehodnotit. Takto zpracovaný čaj, silně vonící po kouři se nazývá Lapsang Souchong, u nás známý jako Nakuřovaný nebo také jako Uzený čaj. Je mimochodem jeden z mých oblíbených.

Velice oblíbeným druhem čaje je čaj polofermentovaný. Už ten název polofermentovaný, Vám napoví, že je něco napolovic. A je to přesně tak, jelikož přechod ze zeleného čaje na čaj černý, zásluhou popisované fermentace je tento proces v polovině pozastaven. Tím jsou z větší části zachovány všechny blahodárné složky tak, jak je tomu u čaje zeleného. Ojedinělostí tohoto čaje je právě to, že si zachovává své vzácné látky a přitom získává poloviční fermentací na své jemnosti, lahodné chuti a vůni. Ano, když zelené čajové lístky projdou procesem fermentace, tak na konci vznikne sice lahodný voňavý černý čaj, ale bohužel již zbavený oproti zelenému čaji o celou řadu vzácných látek, které našemu organizmu pomáhají k lepšímu fungování celého organizmu i nervové činnosti. Nevěšte však hlavu, i nadále v černém čaji stále zůstává dostatek blahodárných látek, že jeho pitím svému organismu vždy velice dobře prospějete.

Kofein v čaji neboli thein, je alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost, je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou.

Poprvé byl kofein v čaji objeven v roce 1827 a byl specifikován jako thein. V čaji se nevyskytuje ve volné, ale ve vázané formě, což má za následek jiný způsob účinku i jiné vstřebávání. Zatímco kofein v kávě rychle povzbudí, ale stejně rychle vyprchá, účinkuje kofein v čaji šetrněji a povzbudí delší dobu. O čaji tedy můžeme říci: povzbudí, ale nerozruší. Kromě toho má konzument možnost ovlivnit svůj příjem kofeinu výběrem čaje a způsobem jeho přípravy.

V čase mezi druhou a třetí minutou louhování působí čaj povzbudivě, poté uklidňuje žaludek a střeva. Osoby s vysokým krevním tlakem mohou spotřebovat pouze 250 až 300 mg kofeinu denně. To odpovídá asi 5 až 6 šálkům čaje. Nebezpečí předávkování organismu kofeinem z čaje téměř nehrozí, neboť by nastalo teprve po vypití kolem 30 šálků čaje denně, a tolik čaje zřejmě nikdo nevypije.

Pití čaje má velká pozitiva v prevenci onemocnění srdce a cév, vývoje žaludečních vředů a rakoviny tlustého střeva.

Konzumenti zeleného čaje mají ve stáří podstatně menší srdečně-cévní komplikace s nižším počtem náhlých příhod, je to především zásluhou většího obsahu katechinu. Čaj fermentovaný (černý čaj) obsahuje sice katechiny rovněž, nedisponuje však tak významnými biologickými účinky, protože v procesu jeho zpracování (fermentování a rychlého sušeni) se velké množství těchto látek rozloží, případně kondenzuje na jiné, neúčinné produkty.

Kofein / Thein u zeleného čaje je v rozmezí 1,5 až 4% to odpovídá i u čaje černého

Flavonidy  33% (zelený čaj) 31% (čaj černý)

Flavanoly 3 % (zelený čaj a to samé u černého čaje)

Katechiny však u zeleného čaje obsahují 30% a u černého čaje pouhých 9%

Pro informaci: 

Čajové katechiny inhibovaly vývoj karcinomu prsní žlázy u krys, které byly intoxikovány rakovinotvornou látkou dimethylbenz(a)anthracenem. Tyto látky mají významnou zhášecí aktivitu na singletový kyslíkový radikál a brání peroxidaci tuků, což je velmi významné u mikrosomálních membrán. Mají také schopnost inhibovat tvorbu tromboxanu a snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Při pití zeleného čaje bylo také zaznamenáno snížené riziko vývoje rakoviny jícnu, snížení nebezpečí mutací v organismu (i při současném podávání léčiv) a tlumí aktivitu prvoků v ústech, které způsobují vývoj zubního kazu člověka.

Už mi věříte, že pitím především zeleného čaje nebo polofermentovaného čaje ve svém těle nastartujete natolik užitečné procesy, které Vám zplnohodnotí Váš životní styl a organizmu dodá potřebnou sílu pro boj s vlivy vnějšího okolí. A o Vaší psychice ani nemluvě. Já tvrdím, že vyrovnaná psychika dokáže velice dobře léčit, ale v opačném případě i velice dobře poškozovat vaše zdraví!

Pro dobré rozpoložení Vaší mysli moje společnost Pangea Tea / Růžová čajovna přišla s unikátní kolekcí zeleného čaje. Tento vysoce kvalitní čaj je více nálevový a jak to u kvalitních druhů zeleného čaje obvykle bývá, druhý výluh z tohoto čaje, je ten nejlahodnější. Dbejte prosím, vždy návodu na obalu výrobku! Tato kolekce nese obchodní označení Blooming Tea a má úžasný proces louhování. Čajové lístky jsou uzavřené do malé 8 gramové kuličky, ta se zásluhou přelití teplou vodou pomalu rozkvétá do nádherného květu, který lahodí nejenom oku, ale i vaší mysli. Mimochodem tento druh zeleného čaje obzvlášť velice lahodně chutná, jelikož je poskládán z těch nejkvalitnějších čajových lístků.

Závěrem Vám už musím jen popřát lahodné vychutnání Vašeho oblíbeného šálku čaje a lásku v srdci. Upozornění: zelený čaj nikdy nesmíte zalévat vroucí vodou! Vodu na zelený čaj po převaření nechte na pět minut odstát a teprve potom zalijte čajové lístky. Je to proto, aby vroucí voda neodpařila / nezničila vzácné vitamíny a ostatní již zmiňované blahodárné látky obsažené v čajových lístcích.

S vůní čaje,

Milan Křivánek

Motto: Šálek čaje je jako Váš život. Záleží na tom jakou péči mu budete věnovat.

Upřesnit hledání